Prof. dr Aleksandar Ljubić u emisiji “Zdravo misli” govori o biološkim terapijama u reproduktivnoj medicini

Prof. dr Aleksandar Ljubić, bio je gost emisije “Zdravo misli” kod doktorke Katarine Bajec. Govorio je biološkim terapijama u cilju lečenja ili sprečavanja bolesti.

Profesor je spomenuo da se ove terapije koriste već mnogo godina, s tim što se danas više ulaže u njih, kao i u razvoj tehnologije koja se primenjuje u biološkim terapijama, tzv. biotehnologija.

“Pronalazak vakcine protiv COVID-19 takođe podrazumeva jednu vrstu bioloških terapija” naglasio je Profesor.

Biološke terapije podrazumevaju primenu matičnih ćelija, kao i modifikovanih ćelija koje dobijamo iz organizma, nakon čega ih vraćamo gde je potrebno.

Biološke terapije u reprodukciji se mogu primeniti u svim stadijumima začeća. Ove terapije imaju svoju primenu u stvaranju ćelije od koje će kasnije nastati beba.

Ove terapije podrazumevaju menjanje uslova u kojima se jajna ćelija razvija, ovulaciju, oplodnju, razvijanje embriona, i smeštanje embriona u matericu. Naše procedure pomažu u svim navedenim koracima. Takođe, jako je bitno napomenutni da ove terapije rade i na poboljšanju kvaliteta i kvantiteta jajnih ćelija.

Povrede karličnog dna kod vaginalnih porođaja, koje kasnije vode do vaginalnih spadova, problema u funkcionisanju bešike, i bolnih polnih odnosa. Ovi problemi se takođe tretiraju ovim terapijama, tako što se ubrizgavaju faktori rasta u kombinaciji sa matičnim ćelijama u karlično dno da bi se sprečilo loše zarastanje.

Biološke terapije kao tretman menopauze i popuštanja funkcije jajnika do koga dolazi zbog godina, raznih bolesti ili imunoloških poremećaja. Kao rezultat imamo povratak funkcije jajnika i trudnoću u menopauzi.

“Prosek starosti pacijenata koji dolaze kod mene zbog steriliteta je 47 godina”, rekao je profesor Ljubić. Dodao je da svaki pacijent dobija individualan pristup njegovom problemu i da većina terapija zahteva neko vreme kako bismo videli rezultat.

Fetalni poremećaji se takođe mogu lečiti matičnim ćelijama. Samo rođenje bebe može biti potpomognuto biološkim terapijama koje podrazumeva premazivanje bebe majčinim vaginalnim sekretom ukoliko je porođaj rađen carskim rezom, kako bi se sprečile kasnije imunološke posledice koje na dete ostavlja to što nije prošlo kroz porođajni kanal majke prilikom rođenja.

Profesor je najavio i pozvao sve zainteresovane na SEEBRA online kongres regenerativne medicine koji će biti održan 10. i 11. decembra. Na kogresu će učestvovati renomirani stručnjaci iz celog sveta.

 

 

Pogledajte celu emisiju na linku ispod.