Dr Abazović u emisiji “Zdravo misli” na Nova tv o korišćenju matičnih ćelija u lečenju bolesti

Dr Džihan Abazović, deo Segova tima, bio je gost emisije “Zdravo misli” dr Katarine Bajec u kojoj je otkrio kako se matične ćelije koriste u lečenju bolesti, ali i da se ide ka tome da regenerativna medicina zameni transplataciju organa.

Dr Džihan Abazović živi i radi u Beogradu i priznati je stručnjak u oblasti regenerativne medicine i primene matičnih ćelija u lečenju bolesti.

Sa dr Katarinom Bajec je razgovarao o tome kako se uz pomoć matičnih ćelija tkivo regeneriše, obnavlja i zamenjuje novim.

“Poslednjih godina istraživanja pokazuju da matične ćelije nekad baš neće da se pretvore u to tkivo, target tkivo, već da imaju sposobnost da bilo koje tkivo gde ih aplikujemo funkcionalno oporave i krene reparacija, regeneracija. Banalan primer je – ako posečemo ruku na tom mestu će se koža ponašati drugačije i zatvoriće tu ranu. Matične ćelije imaju istu tu mogućnost samo puta deset”, rekao je Abazović.

On je otkrio i da postoje embrionale, infantne i adultne matične ćelije.

“U procesima regenerativne medicine uglavnom koristimo adultne matične ćelije – od mene meni. Uzmemo matične ćelije od pacijenta i kao takve ih vratimo”, rekao je.

Dr Bajec ga je pitala da li postoji mogućnost da regenerativna medicina zameni transplataciju.

“Taj cilj neće biti lako dostići, ali se ide ka njemu”, rekao je i otkrio da su u Japanu i SAD od matičnih ćelija uspeli da stvore jetru ali se javlja jedan problem. Ne mogu da se stvore vezivna tkiva, pa za sad naučnici još nisu uspeli da stvore organ kao takav, ali se na tome radi.

Pričajući o antiejdžingu dr Abazović je otkrio i da tkivo koje starenjem gubi funkciju može da se resetuje i da bude kao pre godinu dana ili pet godina, ali…

“Da bi se čovek osećao dobro slažem se da spoljašnjost doprinosi samopouzdanju, ali da biste imali sopstveno zadovoljstvo, a ne samo zadovoljstvo onih koji vas gledaju spolja, morate ga imati i iznutra”, zaključio je on u emisiji televizije Nova S.

 

Pročitajte više na linku

https://nova.rs/magazin/zdravlje/dzihan-abazovic-pravicemo-organe-od-maticnih-celija/

 

Celu emisliju pogledajte ovde