Članovi Segova tima objavili su rad u Međunarodnom časopisu za plodnost i sterilitet.

Cilj: Preuranjeno otkazivanje jajnika (POF) može se naći kod 1% žena, starosti 35-40 godina, uglavnom nepoznatog uzroka. Mnogi genetski i spoljni faktori uzrokuju prekid signalnog puta Hippo i završetak folikularnog rasta, dok put fosfatidilinositol-3-kinaze / protein kinaze B (PI3K-Akt) igra ključnu ulogu u ćelijskim odgovorima na proliferaciju ćelija. Signalizacija PI3K-Akt povezana je sa funkcijom jajnika i rastom primordijalnih folikula. U ovoj studiji ispitivali smo efekat autologne in vitro aktivacije jajnika matičnim ćelijama i autolognim faktorima rasta na reproduktivnu i endokrinu funkciju kod pacijenata sa oštećenjem jajnika. Materijali i metode: Studija je obuhvatila 50 pacijenata (između 30 i 50 godina) sa dijagnozom POF i neplodnosti. Studija je izvedena u Specijalnoj bolnici Jevremova u Beogradu, bolnici Sant James (Malta) i bolnici Remedica Skoplje, između 2015-2018. Svi pacijenti su prošli brojne laboratorijske testove, uključujući hormonski status. Autologne mezenhimske matične ćelije koštane srži (BMSC) i faktori rasta korišćeni su u kombinaciji za aktivaciju tkiva jajnika pre njegove ponovne transplantacije. Za statističku analizu rezultata korišćen je softverski paket SPSS 20.0. Rezultati: Razlike u koncentracijama hormona FSH, LH, E2 i PG pre i posle 3, 6 i 12 meseci nakon transplantacije ispitane su u korelaciji sa obimom presađenog tkiva jajnika. Pronađena je značajna korelacija (p = 0,029) između promene nivoa E2 nakon 3 meseca i zapremine ponovo presađenog tkiva. Takođe nakon ponovne transplantacije, 64% pacijenata imalo je folikul što je rezultiralo aspiracijom oocita kod 25% pozitivnih žena sa folikulom.

Zaključak: SEGOVA metoda u budućnosti bi mogla da reši mnoge probleme u ljudskoj reprodukciji zbog velikog broja pacijenata sa dijagnozom POF, kao i mogućnosti odlaganja menopauze, čime se poboljšava kvalitet života i opšte zdravlje.

 

izvor:  Influence of autologous in vitro activation of ovaries by stem cells and growth factors on endocrine and reproductive function of patients with ovarian insufficiency