SEGOVA PROCEDURA MATIČNIM ĆELIJAMA

Priprema za proceduru se sastoji iz analize celokupnog stanja pacijenta i potvrđivanja normalnog izgleda jajnika. Dakle, određuje se hormonski, imunološki i infektivni status i proveravaju se tumor markeri kroz analizu krvi.

Ukoliko se svi uslovi ispune, procedura se može izvršiti i ona obuhvata nekoliko koraka:

  1. U prvoj fazi se ćelije kostne srži ekstrahuju iz tibije, kosti donjeg dela noge. Ova procedura se radi pod opštom ili lokalnom anestezijom.
  2. Tokom sledeće faze pripremaju se matične ćelije (ove ćelije su mezenhimalnog porekla, kao i jajne ćelije).
  3. Priprema za narednu fazu se sastoji iz merenja zapremine jajnika i vaskularizacije, identifikujući indekse koji nam pomažu da isplaniramo sledeći korak.
  4. Poslednja faza, instalacija, se sastoji iz ubrizgavanja matičnih ćelija, što je navođeno ultrazvukom, u određene delove jajnika gde se proizvode jajašca. Kako bismo to uradili mapiramo krvne sudove. Ova intervencija se obavlja pod opštom ili lokalnom anestezijom.

Ako kombinujemo SCOR tretman sa PLRP podmlađivanjem jajnika (ubrizgavanje u jajnike plazme bogate trombocitima), neophodno je da se PLRP pripremi pre poslednje faze SCOR, nakon što smo dobili matične ćelije.

Prvi korak PLRP je da se dobije adekvatna količina krvi u zavisnosti od građe pacijenta i procenjene insuficijencije jajnika, kliničke slike i dijagnoze kao i željene kombinacije faktora. Sledeći korak ili laboratorijski korak uključuje primenu posebne tehnologije koja, koristeći posebne separatore i sisteme, deli i filtrira određene ćelije, priprema ih i aktivira faktore rasta unutar njih.

Priprema za narednu fazu se sastoji iz merenja zapremine jajnika i vaskularizacije, identifikovanja indeksa koji nam pomažu u planiranju naredne faze. U finalnoj fazi kombinovane SCOR i PLRP procedure, matične ćelije sa faktorima rasta se ubrizgavaju u određene delove jajnika.

VREME VRŠENJA PROCEDURE
Ako žena i dalje ima menstruaciju, procedura se vrši u prvom delu menstrualnog ciklusa, tokom menstrualnog krvarenja ili nekoliko dana posle menstruacije. Kod pacijentkinja koje više nemaju menstruaciju, intervencija se vrši kada uslovi to dozvoljavaju nakon urađenih laboratorijskih analiza i ultrazvučnih pregleda.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE
Moguće komplikacije su povezane sa ubrizgavanjem SC i PLRP u jajnik. Stopa komplikacije je niža od 1% i može uključivati krvarenje, punkcije ili povrede okolnih organa i komplikacije sa anestezijom. Ozbiljne komplikacije koje zahtevaju bolnički tretman su znatno ređe.

EFEKTI TRETMANA
Potpuni efekti se očekuju u roku od šest meseci. Ako je željeni efekat reprodukcija, u periodu nakon SCOR/PLRP tretmana vrše se in vitro tretmani za plodnost u prirodnom, modifikovanom i stimulisanom ciklusu. Mi nadziremo sve promene u hormonskim, imunološkim i reproduktivnim parametrima i pažljivo pratimo i procenjujemo rezultate tretmana.