PLRP PROCEDURA FAKTORIMA RASTA

Podmlađivanje jajnika je procedura koja se sastoji od nekoliko koraka. Kroz analize krvi se određuje hormonski, imunološki i infektivni status. Ako su rezultati zadovoljavajući procedura se može izvršiti.

Prvi korak PLRP je dobijanje adekvatne količine krvi u zavisnosti od građe pacijenta i procenjene insuficijencije jajnika, kliničke slike i prognoze, kao i od željene kombinacije faktora koji će se ubrizgati u jajnik.

  1. Razdvajanje plazme bogate krvnim pločama/trombocitima (PRP) od plazme sa niskim nivoom trombocita se vrši u zatvorenom sistemu – u potpuno automatizovanoj mašini koja je napravljena za tu svrhu. Ova mašina može da procesuira od 40 ml do 180 ml pune krvi koja je uzeta od pacijenta. U sterilnim uslovima, putem Angel sistema, se dobija 18 puta veća koncentracija trombocita u PRP od osnovne izmerene vrednosti kod pacijenta. U našem slučaju, optimalna koncentracija je između šest i osam što se može odrediti i podesiti na mašini.
  2. Druga faza ili laboratorijska faza uključuje primenu kompleksne tehnologije koja, koristeći posebne separatore i sisteme, deli i filtrira određene ćelije, priprema ih i aktivira faktore rasta u njima. Na kraju ove procedure dobijamo između 5-7 mL aktivne plazme koja sadrži veliku količinu faktora rasta, među kojima PDGF (faktor rasta dobijen iz trombocita), TGF-beta (transformirajući faktor rasta-beta), VEGF (vaskularni endotelni faktor rasta), FGF (fibroblastni faktor rasta), EGF (epitelni faktor rasta), PDAF i PAF i mnogi drugi.
  3. Priprema za sledeću fazu uključuje merenje volumena jajnika i vaskularizaciju, identifikujući indekse, što nam pomaže da planiramo za narednu fazu.
  4. Sledeća faza, instalacija, se sastoji od ubrizgavanja aktivne supstance dobijene iz krvi samog pacijenta u tkivo jajnika, bez krvnih sudova, što je procedura koja se vrši pomoću ultrazvuka sa kolor doplerom. Ova intervencija se vrši dva do četiri dana od početka menstrualnog krvarenja, pod opštom ili lokalnom anestezijom.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE
Moguće komplikacije su povezane sa ubrizgavanjem elemenata krvi u jajnik. Stopa komplikacija je niža od 1%, a može uključivati krvarenje, punkcije ili povrede okolnih organa kao i komplikacije izazvane anestezijom. Ozbiljne komplikacije koje zahtevaju bolničko lečenje su znatno ređe.

EFEKTI TRETMANA
Prvi rezultati se očekuju za nekoliko meseci, a potpuni efekti se očekuju u roku od šest meseci. U periodu nakon tretmana, standardni in vitro tretmani za plodnost se vrše u prirodnom, modifikovanom i stimulisanom ciklusu. Mi nadziremo sve promene u hormonskim, imunološkim i reproduktivnim parametrima i detaljno pratimo i procenjujemo rezultate tretmana.