Matične ćelije i COVID-19 infekcija

Međunarodna grupa eksperata je sa uspehom primenila novu terapiju kod prvih sedam pacijenata COVID-19. Svi pacijenti koji su lečeni posebnom vrstom matičnih ćelija su preživeli.  Uspešno lečenje ovih pacijenata, uz medjunarodni konzorcijum eksperata je obavljano u bolnici  Beijing YouAn Hospital, Capital Medical University, China,uz odobrenje i protokole  Chinese Center for Disease Control and Prevention i National Health Commission of China.

Terapija mezenhimalnim matičnim ćelijama pripada grupi Naprednih ćelijskih terapija. Ove terapije zahtevaju složenu tehnologiju pravljenja. Resursi su ograničeni, pa ona sigurno ne moće biti za široku upotrebu i jednostavnije oblike. Ova terapija ima svoje mesto od vitalnog značaja za preživljavanje kritično obolelih pacijenata.

Ova ćelijske linije proizvodi veoma mali broj centara u svetu, u Evropi, Australiji, Indiji i Izraeliu. Od evropskih postoje centri u Nemačkoj, Francuskoj i Turskoj. Postoji i Švajcarska kompanija sa postrojenjima u Sloveniji (MBSI – Educell), koja je specijalizovana za proizvodnju ovakvih ćelijskih terapija.