Educell-ova eksperimentalna terapija mezenhimskih stromalnih ćelija ImmunoARTTM ima potencijal da smanji ARDS (akutni respiratorni distres sindrom) izazvan COVID-19

Trzin, Slovenija (EU), Lutri (Švajcarska, CH), 13. marta 2020.

MBSI i Educell obaveštavaju da tehnologija ImmunoARTTM može značajno smanjiti ARDS i druge komplikacije izazvane COVID19. Educell je osnovan 1997. godine i ima najduže iskustvo u sanaciji autologne hrskavice i drugo najduže praćenje pacijenata lečenih ACI (autologna implantacija hondrocita) zbog dubokih osteohondralnih oštećenja (ChondroART TM). Educell je koristio eksperimentalne terapije za regenerativne (počev od 2007) i imunomodulatorne (počev od 2014) aplikacije. Više od 500 pacijenata uspešno je lečeno od strane hematologa, onkologa, gastroenterologa i ortopedskih i plastičnih hirurga koristeći sopstvene (autologne) ili donirane (alogene) ćelije koristeći napredne lekove za lečenje. Educell posluje kao laboratorija za istraživanje i razvoj, razvijajući nove postupke koristeći ćelije kao lek.

Tehnologija ImmunoARTTM zasniva se na kultivisanim mezenhimalnim stromalnim ćelijama (MSC) koje su sposobne da modulišu imuni odgovor u telu. MSC-i su već dokazali da uspešno leče GvHD (bolest grafta naspram domaćina) – ozbiljan štetni događaj povezan sa alogenom transplantacijom koštane srži. Educell je razvio tehnologiju zasnovanu na stimulisanoj perifernoj krvi ili darivanoj MSC dobivenoj od pupkovine. Sveže pripremljen ili krio konzervirani ImmunoArtTM uspešno je smanjio GvHD kod nekoliko pacijenata. Podaci nedavne pandemije COVID19 i epidemije gripa A (H7N9) u Kini podržavaju kliničku upotrebu MSC-a za modulaciju prevelikog reaktivnog imunološkog sistema. Educell i njegovi partneri spremni su uložiti sve napore kako bi se pomoglo kritično bolesnim pacijentima posebno u najkritičnijim oblastima kako bi se smanjila smrtnost i morbiditet zbog COVID19.