SEGOVA PROCEDURA IN VITRO AKTIVACIJE JAJNIKA

Pristup SEGOVA ima nekoliko koraka. Laparoskopija sa parcijalnom dekortikacijom jajnika je prvi korak. Nakon fragmentacije tkiva gonade vrši se inkubacija autolognog PLRP 48h. Ortopedska retransplantacija se vrši nakon vaskularnog mapiranja jajnika koristeći ultrazvuk sa 3d kolor doplerom.

  1. Laparoskopija sa parcijalnom dekortikacijom jajnika
  2. Uzimanje uzorka krvi za PLRP faktore rasta
  3. Fragmentacija tkiva gonade
  4. Inkubacija tkiva gonade sa PLRP faktorima rasta
  5. Ultrazvučna ortotopska retransplantacija tkiva gonade

SEGO/VA pristup ima nekoliko značajnih prednosti u odnosu na Kavamurin pristup. Prvo, vrši se konzervativna hirurgija sa parcijalnom dekortikacijom umesto ovariektomije, što dozvoljava ortotopski umesto heterotopskog pristupa u toku retransplantacije. Osim toga, umesto hemijske stimulacije Akt puta, koriste se autologni faktori rasta. Izbegava se druga laparoskopska operacija koja koristi ubrizgavanje iglom pod nadzorom ultrazvuka sa kolor doplerom.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE
Moguće komplikacije su povezane sa laparoskopijom i ubrizgavanjem elemenata krvi i tkiva u jajnik. Stopa komplikacija je niža od 5% i može uključivati infekciju, krvarenje, punkcije ili povrede okolnih organa kao i komplikacije sa anestezijom. Ozbiljne komplikacije koje zahtevaju bolničko lečenje su znatno ređe.

EFEKTI TRETMANA
Prvi rezultati se očekuju za nekoliko meseci, a potpuni efekti u roku od šest meseci. U periodu nakon tretmana, ako je sterilitet u pitanju, vrše se standardni in vitro tretmani plodnosti u prirodnom, modifikovanom i stimulisanom ciklusu. Mi nadziremo sve promene u hormonskim, imunološkim i reproduktivnim parametrima i detaljno pratimo i procenjujemo rezultate tretmana.