SEGOVA PLRP TERAPIJA FAKTORIMA RASTA

Poslednjih godina metode revitalizacije jajnika se primenjuju širom sveta kako bi se poboljšalo hormonsko i reproduktivno stanje pacijenta i tako i njihov kvalitet života. U literaturi je najzastupljenija PLRP metoda podmlađivanja.  Faktori rasta se nalaze u granulama i igraju važnu ulogu u proliferaciji ćelija, hemotaksi, pospešivanju angiogeneze i diferencijaciji mezenhimalnih i drugih vrsta ćelija.

Kontrolni mehanizmi za rast ćelija se uglavnom sastoje od različitih faktora rasta. Ti faktori se dobijaju iz sopstvene krvi pacijenta. U jajnicima oni kontrolišu proizvodnju i rast jajnih ćelija i okolnih ćelija koje su odgovorne za proizvodnju hormona.

Glavne karakteristike podmlađivanja jajnika putem PLRP (platelet-rich plasma) – plazme bogate trombocitima, su ovde detaljnije objašnjene.

Plazma je serum koji sadrži trombocite i limfocite, faktore koagulacije i proteine. Trombociti nemaju jedro ali sadrže oko hiljadu signalnih proteina, male granule (alfa, delta i lambda). U 50 do 80 granula po trombocitu prisutno je gotovo 30 tipova faktora rasta (FR) koji su povezani sa hemostazom, zaceljivanjem rana i obnavljanjem.

U PRP koncentracija trombocita je pet do osam puta viša nego u fiziološkoj plazmi. Odgovor trombocita je važan za početak zaceljenja rane. Osim što imaju koagulativni efekat takođe su važan izvor faktora rasta kao što je faktor rasta koji se dobija iz trombocita (PDGF), transformacioni faktor rasta-b (TGF-b) 1 i 2 i vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF). Dodavanjem kalcijum hlorida i trombina PRP-u automatski se aktiviraju alfa granule. Ova aktivacija dovodi do oslobađanja gore navedenih faktora rasta, PDGF, TGF-b, VEGF, faktora rast I sličnom insulinu, epidermalnog faktora rasta (EGF) i faktora rasta epitelnih ćelija.

Više studija je ukazalo na važnu ulogu leukocita u PRP. Sa jedne strane, oni su važni za borbu protiv infekcija, a sa druge strane, za imunoregulaciju. Leukociti proizvode velike količine VEGF. Uzimajući u obzir da su trombociti bogati VEGF stimulatorima, dodatni VEGF poreklom iz leukocita može biti ključan za angiogenezu.

Specifičnost SEGOVA-PLRP
Različite tehnologije za separaciju ćelija od krvi kao i aktivaciju faktora rasta daju različite rezultate. Većina sistema za separaciju ćelija bogatih faktorima rasta se baziraju na specijalno pripremljenim bočicama koje sadrže uzorke krvi. Uzorci krvi se zatim stavljaju u centrifugu podešenu na određenu brzinu rotacije i određeno vreme. To obično povećava koncentraciju ćelija do dva ili tri puta.

U SEGOVA PLRP procesu se upotrebljavaju posebni sistemi i mašine za separaciju specifičnih ćelijskih linija, što dovodi do povećane koncentracije kod željenih ćelija. To nam dozvoljava da izaberemo prikladnu koncentraciju za svakog pacijenta pojedinačno, što je obično sedam ili osam puta više od početne koncentracije.

Zašto je ovo važno?
Efekat faktora rasta zavisi od njegove koncentracije u aktivnoj supstanci koja se vraća u samog pacijenta. Upotreba sofisticirane tehnologije, slične onoj koja se koristi za odvajanje matičnih ćelija, dovodi do značajno više koncentracije i efekta PLRP kao dela SEGOVA programa.